image/svg+xml
image/svg+xml

Üniversitemizin Kanser Araştırma Projesine TÜBİTAK'tan Destek

Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ufuk Çelebioğlu’nun kolon kanserinin önlenmesine ve ilerlemesine olumlu yönde etki yapması hedeflenen projesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ufuk Çelebioğlu’nun “Probiyotik bir bakteri olan Lactobacillus acidophilus’a ait sekretomun ve pirüvat kinazın insan kolon kanseri hücrelerine etkisinin araştırılması” başlıklı projesi ‘TÜBİTAK - 1002-Hızlı Destek Programı’ kapsamında desteklenmeye uygun görüldü. Fen Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Çelebioğlu yürütücülüğündeki projede, Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Erden, Arş. Gör. Ahmet Karakuş ve Arş. Gör. Rızvan İmamoğlu da araştırmacı olarak görev alacaklar.

Proje kapsamında; probiyotik bir bakterinin hücre dışına salgılamış olduğu proteinlerden bir tanesi, DNA klonlaması tekniği kullanılarak üretilecek. Bu protein, insan kolon kanseri hücrelerine verilerek,  proteinin hastalık üzerindeki etkileri ortaya konacak.

Konu hakkında bilgiler veren Çelebioğlu,  “Önerilen projede, üreteceğimiz proteinin insan kolon kanseri üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Daha önce Lactobacillus acidophilusprobiyotik bakterisinin bağırsaklara tutunmasında ve yapışmasında rol oynayabilecek proteinleri belirlemek amacıyla çalışmalar yaptım. Bu projede de olumlu sonuçlar almayı hedefliyoruz.” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise Çelebioğlu’nu ve projede araştırmacı olarak yer alacak öğretim elemanlarını tebrik ederek, “Araştırmacılarımızın kanser ile ilgili çeşitli çalışmaları ve deneysel uygulamaları yapılabilmeleri için Bartın Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı bünyesinde Antikanser Araştırma Laboratuvarı’nı kurduk. Kurulan laboratuvarımızda; kanser araştırmaları, ilaç geliştirme, protein, hormon, aşı üretimi, madde uygunluk çalışmaları, bitki ekstrakt çalışmaları ve biyomarker geliştirme faaliyetlerinde bulunabileceğiz. Böylece tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olan kanserin etkilerini en aza indirmeyi ve bu hastalığa önceden tedbir alınmasını sağlayacak araştırmalar ortaya koymayı hedefliyoruz. Bu yönde hazırlanmış bir projemizin TÜBİTAK tarafından desteklenmiş olmasından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ufuk Çelebioğlu’nu ve araştırmacılarımızı kutluyorum. Bu çalışmalar sonucunda insanlık yararına önemli sonuçlar elde edeceklerine olan inancım tamdır.” diye konuştu.   
  • Bartın Üniversitesi'nden 2 Başvuru BAKKA Turizme Yönelik Teknik Destek Programına Kabul Edildi.

  • TÜBİTAK’ın ortak olarak yer aldığı ICT-AGRI-FOOD 2024 yılı Çağrısı Açıldı!

  • EMBO Yerleşim Desteği Programına Başvurular Devam Ediyor !

  • Bartın Üniversitesi (BARÜ) öğrencilerinin TÜBİTAK 2209-A kapsamında 5 yılda desteklenen proje sayısı 797’ye yükseldi. Böylece BARÜ’de önlisans ve lisans düzeyinde her 20 öğrenciden biri proje üretmeyi başardı.

  • Tek Pazar Programı Başvuruları

  • TÜBİTAK ARDEB Projelerinde PTİ, Seyahat Ve Toplantı Desteği Üst Limitleri Yüzde 50 Artırıldı!

  • Avrupa KOBİ Haftası etkinlikleri kapsamında 09.11.2023 Perşembe günü saat 10.30 – 13:30 saatleri arasında Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Öğrencilerine yönelik fabrika teknik gezileri etkinliği gerçekleşmiştir.

  • Bartın Üniversitesi (BARÜ) 6. Ar-Ge Proje Pazarında 32 farklı ilden yüzlerce kişi 3 farklı kategoride projelerini sergiliyor.

  • Bartın Üniversitesinin (BARÜ) bu yıl altıncısını gerçekleştirdiği Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği 32 farklı ilden yarışmacıların katılımıyla başladı.

  • BİGG DÜNYA 2023-2.Dönem Yeşil Büyüme Çağrısı | Tanıtım ve Bilgilendirme Etkinliği